Zak eens lekker door, let’s stick together

Marjolein heeft mij laten zweten deze keer, met haar leuke “zak eens lekker door concept”. Ik dacht meteen aan het Swoon patroon van de Atlas Rucksack dat ik rond nieuwjaar aankocht, maar waarvoor ik dan toch nooit de moed vond om eraan te beginnen.
Ik wil al lang een stijlvolle rugzak, iets waar ik mee kan gaan werken, maar ook iets dat niet schreeuwt “ik ben een werktas”. Zo een tas die multi-inzetbaar is en vooral ook praktisch. Dat zag ik wel in die Atlas Rucksack, maar er waren altijd andere projecten die voorrang kregen.
De spreekwoordelijke schop onder mijn kont van deze uitdaging, maakte dat ik het patroon opdook uit mijn patronenkast (klinkt chiquer dan het is):

en bij K-Bas begon te snuisteren. Ik maakte al wel eens eerder tasjes, maar niet van dit formaat. Het waren in het begin van mijn naaicarrière vooral ritstasjes en pennenzakken en ook één keertje een  verzorgingstas. Allemaal zaken die er ondanks mijn beperkte naaiervaring toen, toch mee door konden. Nu had ik zoveel koudwatervrees! De stofjes kiezen op zich was al een opgave. Op het computerscherm vond ik het heel moeilijk om te oordelen of de wolvilt van mijn keuze wel bij de waxed cotton zou passen en welke riemen? Gelukkig was Mieke van K-Bas heel erg hulpvaardig. Ze stond me bij met raad en daad en ik begon dan toch te klikken.
Dit belandde allemaal in mijn winkelmandje en op mijn naaitafel (again: klinkt ook chiquer dan het is, want ik palm gewoon altijd de hele eettafel in bij ieder naaiproject):

Ik besloot heel veel foto’s te maken van het maakproces, omdat ik toch echt niet wist of ik wel zou slagen in mijn opzet en op die manier werd het proces toch gedocumenteerd en kon ik tonen dat proberen leren is 😉 Wie niet waagt, niet wint. En als het dan echt mis zou gaan, kon ik tonen dat ik geprobeerd had. Ik toon ook de ware struggle achter de feiten, zoals toen ik mijn patroondelen op mijn stof legde en zag dat ik in mijn stofbestelling een fout had gemaakt. Ik bestelde een eenheid wolvilt te weinig en moest mijn rugzak in de hoogte 7 cm inkorten. Lieve van Girls in uniforms overtuigde me ervan dat die 7 cm niet zoveel was. Aangezien de rugzak sowieso in hoogte aan te passen is door de bovenzijde meer of minder op te rollen, kon het knipwerk beginnen.
Wat er daarna allemaal mis ging, kan ik niet meer op 1 hand tellen. Ik geef een bloemlezing: Ik brak mijn ledernaald bij het inkorten van de rits. Het inzetten van die rits wilde maar niet lukken, waardoor ik moest tornen door waxed cotton, ik vond het stiksel lelijk (bruin stiksel op bruine wolvilt was mooi, maar niet op oranje-paprika-goud-waxed cotton), dus dat ging er ook opnieuw uit. Toen ik mijn garen aanpaste naar oranje-paprika-goud, stikte ik mijn ritszakje dicht. Er zat toen dus wel een rits in, maar het zakje was niet meer functioneel. Ik knipte mijn tassenband verkeerd (gelukkig bestelde ik teveel), mijn draadspanning raakte maar niet goed afgesteld bij het vaststikken van de D-ringen in de tassenband. Ik maakte prachtige X-boxen om mijn handvaten en draagriemen te bevestigen, maar ik had pas daarna door dat er nog een extra verstevigend stuk waxed cotton bovenop moest, dus byebye mooie X-boxen, … Ik stel voor dat ik hier even ophoud. Ik raakte echt helemaal gedemotiveerd en wilde de handdoek in de ring gooien en me uitschrijven uit deze uitdaging. Ik vond mijn rugzak echt niet mooi worden 🙁

Door het toch maar als een leerproces te zien, stikte ik verder. Ondertussen is de rugzak in gebruik en krijg ik veel complimentjes over mijn nieuwe tas. Met functioneel ritszakje, kan ik mijn tolkblaadjes netjes wegsteken, dus als werktas is ze al geslaagd. De draagkracht werd ook al getest bij een bezoekje aan de plaatselijke bibliotheek. Ik ontleende onder andere twee boeken om tassen te maken. Misschien kriebelt het toch om mijn tasnaaivaardigheden te verfijnen. 😉
Ook op daguitstap naar Middelbrug was ze al van de partij en de tas bleek ook al praktisch bij een uitstap naar IKEA 🙂

Ik ga nu een kijkje nemen hoe de anderen lekker doorzakten!

DraadjesSkwadraatliveGirls in UniformJust DelphineLarthWoohoo by DavinaQueridaSewing à la CarteYjonis blogtViTessNathalie’s NaaiselsTwo OwlettesNaaisdrovje… door SaraPlus 2 is 5!SpoetnikselsSeams NormalOOYAmadeKhadetjesFlaflinko

18 Comments
 1. Johanna

  Mooie tas! Wat een avontuur, tassen zijn niet makkelijk. Ik heb geen rits gebruikt in die van mijn ls2gether 😉 Ook omdat ik alles kon gebruiken uit mijn voorraad en een passende rits had ik nu eenmaal niet.

 2. Qwinta Van Ryckeghem

  OMG, ik krijg al kriebels als ik nog maar lees wat er allemaal mis ging! Pff, je zou voor minder zin hebben om de handdoek in de ring te gooien. MAAR ik ben blij dat je dat niet deed. Je rugzak heeft wel iets. Ik vind de kleuren super leuk en het geheel ziet er best STOER uit. Idd, leren is proberen en nu ben je weer een ervaring rijker. Hoop naar de volgende tas.

 3. Rineke

  Hele mooie tas in warme herfstkleuren! En wow, een applaus voor je doorzettingsvermogen! Met zo’n leerprocea gaan volgende tassen een eitje zijn, denk ik 😉

 4. Girl in Uniform Lieve

  Awel, je mag superfier zijn dat je hebt doorgezet en ja: al doende leer je hé. Stomme fouten of foute inschattingen zijn the story of my life. Het resultaat mag er zijn, en je zal er nog lang met gemengde gevoelens naar terugkijken, maar uiteindelijk heb je wel heel wat overwonnen om er te geraken. Ik ben fier op je!

 5. Nele van OOYAmade

  De aanhouder wint en maakt unieke dingen! Bravo

 6. Nathalie

  Het is alsof ik mijn eigen ervaring van deze let’s stick together lees. Maar zij die doorzetten winnen en het resultaat mag er zeker zijn. En volgende keer gaat dat allemaal 100x vlotter verlopen 😉

 7. Delphine

  Wat een avontuur en proficiat met je doorzettingsvermogen!

 8. Vitess_tine

  Het was een hele klus, maar het resultaat mag er zeker wezen! De volgende gaat zeker makkelijker gaan!

 9. Inge vanberghen

  Je happy end is een prachtig einde! Zo mooi 😗

 10. Khadetjes

  Oh jong, mocht ik een euro krijgen voor alles wat fout gaat tijdens het naaien, ik kocht stof genoeg om mijn huis om zeggen van kelder tot zolder te vullen en wellicht zou ik nog een aanbouw moeten uit de grond stampen ;). Er gaat overal wel iets fout, daarom net is het geweldig dat je doorploeterde. Ziet dat eens af <3

 11. Sara

  Wauw, prachtige rugzak! Heel stijlvol en toch degelijk. Je hebt er wat voor over gehad om door te zetten, maar wat een mooie werktas heb je nu…

 12. Barbara

  Wat leuk dat je toch doorzette! ik wil ook al even een rugzak maken, maar durf er ook al niet aan te beginnen op mijn eentje. Gezien je al die obstakels hebt kunnen overwinnen, moet ik misschien ook mijn vrees aan de kant schuiven en me door jou laten inspireren. Leuk model van rugzak ook, kende ik niet.

 13. Sonja

  Wat een prachtige rugzak en de kleurcombinatie is zo mooi. Van al je werk ga je veel plezier hebben

 14. Nathalie V

  Een tas die bloed, zweet en tranen gekost heeft, dat blijft toch iets speciaals.
  Ik heb ook een paar projecten waarbij ik elke keer weer denk aan wat ik allemaal fout deed. Maar na een tijdje raak je er toch over en zie je wat andere mensen zien: een hele mooie tas!

 15. Spoetniksels

  Dat kan ferm demotiverend werken hé als het echt allemaal tegenwerkt. Gelukkig zette je door!

 16. Anja Wouters

  O zo een heerlijke rugzak / tas die inderdaad niet roept ik ben een werktas. Echt geslaagd.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prev Post

I scream, you scream, we all scream for Ice cream

Next Post

Primeur!