Preparing for sweater-weather

De herfst! Ik hou van de herfst! Maar ik hou evenveel van de winter, de lente en de zomer hoor. Ik hoor niet bij de groep mensen die gemakkelijk klaagt over het weer. Het kan altijd wel iets zijn: te warm – te koud – te nat – te droog. Mijn leerkracht Frans zei ooit: “Te is nooit goed, behalve in te-vreden”, en ik heb dat onthouden 😉 . Laat dit een wijze les zijn voor zij die wel horen bij de groep “klagers over het weer”. Het weer is het weer, naast bewust leven om opwarming van de aarde af te remmen, gaan we aan dat weer niet snel iets veranderen, dus … laat ons ons gewoon kleden volgens de seizoenen. Voor de herfst betekent dat cozy truien en warme sweaters . Mijn -uitpuilende- stoffenkast was daar op voorzien na mijn bezoek aan de nieuwe stoffenkamer en de nieuwe Pindanutjes: De Fabrik. (Ik ging trouwens ook naar die opening en herontdekte het gat in mijn hand, misschien deel ik daarover later nog meer, misschien…)

Dochter wist ik al eerder te overtuigen met een trui door ze te pimpen met flexfolie. Voor ik de Brother Scan ’n cut machine terug bracht naar haar rechtmatige eigenaar, had ik wel nog enkele toekomstige projectjes voorbereid. Nu is deze mama toch gerust dat haar dochter niet liever doodvriest dan een trui te dragen. Lang leve moeder die deze keer de juiste stoffen wist te selecteren (als het maar roze is) en de andere moeder die er met haar snijplotter voor zorgde dat roze toch niet gewoon roze moest blijven.

Het patroon dat ik voor alle meisjes-truien gebruikte, is mijn immer geliefde billie van zonen 09. Als ik een t-shirt Billie maak, gebruik ik de small-maten, voor een trui schakel ik over op de standaardmaten. Dus zoals ik eerder al zei: must have in de patronenvoorraad omwille van multi-inzetbaarheid.

Bij smospotten en snoesjes zag ik een leuke beestige trui passeren, dochter zag die trui ook en besloot dat ze ook een berentrui wou. Dat is maar 1 woord! Dank Neeltje voor de inspiratie, dank Mama voor het gebruik van je Scan ’n Cut en die trui was weer in een hip en een wip klaar. Ik moest wel even zoeken naar bijpassende boordstof en bij gebrek daaraan, besloot ik om gewoon te gaan voor de de verkeerde kant van de stof. Ik vind het een leuk effect dat je de lusjes van deze gestreepte french terry dan ziet.
Tijdens een tussentijds pasmoment, was ze er helemaal wild van.

Jammer maar helaas is ze, nu het gezichtje erop gestreken is, niet meer overtuigd. Volgens mijn meid met kritische blik, heeft de beer “enge ogen”. Wie haar van het tegendeel wil overtuigen: be my guest!
Ik merkte trouwens dat 1 van die ogen onvoldoende gehecht was aan de stof en besloot dat te retoucheren met een beetje textiellijm: geen goed idee. Dat weten we dan ook weer al. Textiellijm en flex vormen geen goed huwelijk. De flexfolie lijkt wat verbrand op de plaatsen waar ik de lijm -nochtans heel voorzichtig met een tandenstokertje- aanbracht.

Onder de noemer “twinning is winning”, kreeg zoon ook nog een Lou-broekje uit deze stof. Ik had nog heel veel van die stof over. Bij de aankoop ervan hield ik me nochtans aan de hoeveelheid die het patroon voorschrijft voor een 110, maar als je een basisversie maakt (zonder zakjes en knopenpad en zonder dat een bepaalde print moet doorlopen), heb je dus helemaal niet zoveel stof nodig. Broeremans kon ook nog wel een extra lange broek gebruiken.

En onder de noemer eentje is geentje -en ik was op dreef- maakte ik diezelfde dag nog 3 andere truien voor dochterlief. Allemaal in hetzelfde thema: roze en glitter.

Voor 1 trui gebruikte ik een restje roze tricot met zwanen als voorpand, voor een andere ging ik voor effen roze met opnieuw een flex-boodschap “Future Cat Lady” en voor nummer 3 gebruikte ik een dunne gestreepte sweaterstof die ik kocht bij De Fabrik in Beerse. Tine van De Fabrik beschreef de stof als “de stof met eenhoorn draad”, omdat de streepjes in de stof  glitter-en-alle-kleuren-van-de-regenboog zijn. Dat vond ik nu eens de perfecte beschrijving én ik had als bij toeval al een eenhoorn in gouden glitter flexfolie voorbereid. Die keuze was dus snel gemaakt!

Natuurlijk wordt het ook herfst voor de jongste spruit in ons gezin. Maar na al die Billie’s voor zus, vond ik het tijd voor iets anders. In B-Trendy #7 (herfst/winter 2016/2017), vond ik een mooie sweater, de: “B1655b Sweater”. Aan naamgeving kunnen ze misschien nog werken, want heel erg sexy is die naam niet, maar de sweater is écht wel leuk en de werkbeschrijvingen zijn beschikbaar in Nederlands, Duits, Frans en Engels. Als je je vakjargon wil oefenen in deze vreemde talen…

Ik gebruikte voor dit patroon grijze sweaterstof met astronauten van Stenzo Textiles. De sweater heeft een kraag, die -zo bleek- in volledige afgewerkte vorm niet over mijn jongste telg zijn hoofd paste. Iets met sterke genen van vaders kant. Nu goed, niet getreurd en aan de slag met het tornmesje. Tornen is nooit leuk, maar een overlock-stiksel lostornen is dat nog minder. Draadjes -mijn handelsmerk- all over the place!

Na al dat getorn knipte ik een nieuwe kraag die maar liefst VIJF cm langer was dan wat het patroon voorziet. Het lukte niet meer om 2 volledige kragen uit het restje stof te krijgen, de onderkraag knipte ik dus in 2 delen:
Al is de trui nog behoorlijk ruim, vind ik het toch een geslaagd exemplaar.

Daarna kon ik het niet laten om er nóg één te maken. Omdat ik  zin had om een beetje te variëren, besloot ik de trui te maken met gewone boordstof bovenaan, maar om wél een extra detail toe te voegen, namelijk zo een driehoekje uit boordstof. Ik gebruikte de heerlijk zachte See You At Six Vlaggetjes, die ik ook kocht bij De Fabrik.
Hoogmoed komt voor de val! Zo een “driehoekje” voeg je blijkbaar niet gewoon even toe. Ik plaatste het op de middenvoor van het voorpand en bevestigde het met een tweelingstiksel (zoals ik dat ook al eerder zag bij confectiekledij), maar helemaal geslaagd is dat toch niet geworden. Ik zal het maar zo bekijken: Er is nog ruimte voor verbetering, maar die zoon, die had ik toch echt niet knapper kunnen maken. Om op te eten is hij (en ik duld geen tegenspraak)!

En nu heb ik me gek laten maken om nog eens te breien! Daarover later meer. 🙂

5 Comments
 1. Smospotten&Snoesjes

  Graag gedaan 😉 Bedankt voor de vermelding.
  Ze kunnen er tegenaan de komende herfst 😉

  1. Liesbeth

   Ja, zo eens gewoon “gewoon” doen, dat lukt mij niet zo makkelijk. Als ik dan op dreef ben, dan blijf ik gaan 🙂

 2. Isabel (SewBel)

  Waw, hoe mooi, alle zelfgenaaide stuks! Een hele mooie blog trouwens, zopas leren kennen 😉

  1. Liesbeth

   Ik de jouwe ook letterlijk nog maar 5 minuten geleden. Meteen een volgende geplaats 😉 Ik ben verliefd op jouw bomberjack met de visjes van See You At Six 😀

 3. joke eeckhout

  inderdaad een schoon kind seg! wat een toffe blog! hier kom ik nog! enneuh, telkens als ik bellenblaasjes zie, kan ik het niet laten om te roepen: oppassen! dat geeft onuitwasbare grauwe vlekken! ooit eens voorgehad met een handmade jurkje en wat opzoekwerk over gedaan… in contact met waspoeder zetten die vlekken zich gewoon vast in de stof! het is maar een tip 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prev Post

Charlie-doop

Next Post

Een gat in mijn hand en wat daarop volgt.