Over de man die een broek wilde

Wie me volgt op instagram, zag dat we de afgelopen weken op reis waren in Zuid Frankrijk. Een zomerse garderobe voor mijzelf, man en kinderen waren meer dan wenselijk, met temperaturen die elke dag tegen de 30°C aangingen en sommige dagen die 30 vlotjes achter zich lieten.

Voor dochter hoefde ik niet aan last minute naaien te doen, haar kleerkast puilt echt uit met zelfgemaakt moois, de zoon is iets meer benadeeld, daarna volgt mijn kleerkast en helemaal onderaan de ladder, pruilt die arme man. Hij heeft welgeteld 2 stuks van mijn hand in zijn kast liggen. Een hemd dat ik hier eens toonde en één Billie, maar wel een schoontje hè 😉Er is daar dus inderdaad wel ruimte voor verbetering.

In de aanloop naar onze vakantie, liepen we ook een aantal winkels af, op zoek naar een goed passende luchtige, zomerse broek voor hem. We kwamen telkens van een kale reis thuis. Bij een van mijn laatste stofaankopen, was ik in de linnen-sectie van Madeline De stoffenmadam terecht gekomen. Ik wou voor mijzelf namelijk graag een wikkelbroek maken in linnen en kreeg plots het zot in mijne kop. Ik zou wel snel een paar meters linnen kopen en voor mijn man een goed passende broek naaien. Hoe moeilijk zou dat nu kunnen zijn? Zo een dag of 6 voor vertrek? Met nihil ervaring in het naaien van een echte gulp? “Gaat niet, bestaat niet” is mijn motto, dus die linnen stoffen werden als de wiedeweerga voorgewassen en gestreken. Ik kocht 2 lappen stof voor hem, want wat is er moeilijker dan 1 broek naaien zonder ervaring? Juist ja, 2 broeken naaien zonder ervaring. Meneer Draadjes hielp met het zoeken naar een patroon dat hij hier vond. Volgens de matentabel moest ik een XXL voor hem maken, dat geloofden we niet. Ik ging dan maar voor de XL, beter iets innemen dan er nog een stuk tussen moeten zetten, maar die XL die zou zo tot op zijn enkels zakken als hij kon rechtstaan. Het enige wat bleef aan het patroon waren de speciale coupenaden om er een broek voor “zittend” gebruik van te maken. Een broek die wat hoger komt op de rug en wat lager aan de buik; zodat een t-shirt langs achter niet telkens los komt en zorgt voor een plakkerige rug tegen een zwarte, hete rolstoelbekleding.

Na een eerste pas en aanwijzingen van hem, ging ik dus met de schaar aan de slag en daarna schoot mijn machine weer in actie. Het patroon werd hertekend en vol vertrouwen begon ik zelfs aan de tweede broek. Op de valreep zaten er 2 linnen broeken voor hem in onze koffer. De eerste broek liet ik sluiten met een doodeenvoudige knoop en knoopsgat, voor de tweede holde ik nog even naar Veritas waar ik een schuifsluiting kocht.

Onze reis ging naar Port Grimaud, naar camping “les Prairies de la Mer”, kamperen in een stacaravan. Een camping met veel faciliteiten, dus wassen is wel een optie, maar strijken, daar begin ik op vakantie niet aan hoor. Thuis is mijn strijkijzer ook enkel mijn vriend als ik aan het naaien ben 😀 De broeken werden afwisselend gedragen. Als de ene werd gewisseld voor de andere, had ik tijd om die te wassen en zo kreukvrij mogelijk op te hangen op de wasdraad. Op de foto’s van vroeg in de vakantie zien de broeken er misschien net iets netter uit, maar ook later vind ik dat hij er nog steeds goed mee voor de dag kwam. Strijken is echt over-rated.

Jullie mogen een andere mening aangedaan zijn 😉, maar strijken maakt mij alvast niet gelukkig. Deze vrolijke bende wel:

9 Comments
 1. Khadetjes

  Oh, wat maakt die laatste foto mij geweldig vrolijk <3
  Héél knap wat je deed, broeken maken vind ik niet makkelijk, en deze zitten zo te zien – met of zonder kreuken 😉 – goed. Straks wil hij geen gekochte exemplaren meer 😉

  1. Liesbeth

   Eigenlijk was het nog wel leuk om te maken, en nu ik het patroon danig heb bijgewerkt, kan een meer winterse broek ook nog wel. Ik zal al eens bij de wolletjes moeten gaan kijken 😉

 2. Rineke ( Plus 2 is 5!)

  Wauw, wat mooi! Die broek ziet er niet al te ingewikkeld uit. Mijn man vraagt al tijden om een linnen broek, misschien toch maar eens aan wagen… En die laatste foto 🖤

  1. Liesbeth

   De broek is ook echt niet ingewikkeld, redelijk rechttoe rechtaan. Er zitten geen zakken in of lusjes voor een riem ofzo, dat maakt het allemaal een pak eenvoudiger. Bij een zittende broek zit dat anders toch maar in de weg. 🙂

 3. Tania (Poekietoe)

  Wauw, knap gedaan en dat in een sneltempo!

 4. Davina

  Wow, respect seg! knap gedaan!

 5. Delphine

  wauw zeg, zomaar een broek maken! volgens mij zouden onze mannen goeie vriendjes kunnen zijn, want die van mij wilt ook een broek 😉 wel eentje in jeans want hij draagt bij warm weer liever een short (en ik heb hem stiekem niet verteld over linnen broeken omdat ik ze voor het werk wel zou moeten strijken 😉 )
  leuke gezinsfoto trouwens

  1. Liesbeth

   Bedankt voor je reactie!
   Een jeans lijkt me wel moeilijker dan een linnen broek, met al dat ge-top-stitch enzo 🙂 Succes daarmee!

 6. waw zo tof gedaan zeg! Hele mooie linnen broeken, ik wil er ook één nu!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prev Post

Queeste naar een zomerse zwangerschapsgarderobe.

Next Post

Maxi in heerlijke Italiaanse viscose