Outfit voor Saint Patrick’s day, of toch niet

Saint Patrick’s day , de nationale feestdag van Ierland, valt op 17 maart, dus ofwel ben ik heel erg laat ofwel ontzettend goed georganiseerd om mijn outfit voor 17 maart 2018 al in elkaar te hebben genaaid. Geen van beiden is natuurlijk ook een optie. Ik mag er dan misschien wat Iers uitzien (gezien mijn haarkleur), een van mijn vorige werkgevers heeft hij me zelfs meermaals gevraagd of ik zeker was dat ik geen “Irish Colleen” was, maar zover ik weet vloeit er geen Iers bloed door mijn aderen. Wél hou ik naast oker en terracota van groen, dus een groen kleedje mag gerust in mijn kast hangen.

Dit verhaal begint eigenlijk bij het bombervestje zonder sluiting uit Stof Voor Durf het Zelvers 3, in een mooi, maar misschien wat gewaagd of atypisch stofje dat ik kocht bij Driessen stoffen. Daar kwam ik dan weer terecht toen ik op zoek was naar effen tricot om een reeks leggings te maken voor de dochter die broekkousen verafschuwt maar wel zo vaak als mogelijk kleedjes wil dragen. Om tegemoet te komen aan de kleedjes-wens, besloot ik dus een reeks leggings te gaan naaien voor haar. Bij het vullen van mijn winkelmand met ettelijke meters effen tricot, kwam ik ook ook dit pareltje tegen.Volgens de productbeschrijving was deze jacquard geweven stof uitermate geschikt om een jasje te maken. In mijn hoofd ging het belletje “bomber uit Stof Voor Durf Het Zelvers 3” en hoppa, het belande in mijn winkelmandje.

Toen ik mijn pakket ontving ging ik meteen aan de slag met het overtekenen van het patroon, het knippen en het naaien. Ik had even een probleem met het begrijpen van de afwerking van de halsboord, maar net als An me bij een vorig project met raad en daad bijstond bij het doorlopen van de plooien van de Nova blouse, waren ook Griet en Annick vlot bereikbaar om me bij te staan bij mijn beperkt ruimtelijk inzicht. Nogmaals dank u, Dames!
En zo werd mijn eerste bomber geboren. Ik heb nog plannen om een tweede te maken, maar die zal ik dan niet in elkaar naaien met mijn overlock. Bij deze deed ik het wel en ik heb er een beetje spijt van. De naden zouden mooier vallen als ik mijn gewone machine had gebruikt.

Toen ik aan het twijfelen was over de voering die ik zou gaan gebruiken voor de bomber, was effen groene tricot een van de opties, maar plots zag ik daar meer een kleedje in, dan voering voor een bomber. Ik maakte voor een uitdaging waar ik binnenkort over zal bloggen een Ariël jurk uit La Maison Victor September-oktober 2015. Aangezien ik dat patroon toch al uitgetekend had liggen, besloot ik dat te herbruiken mits een paar aanpassingen. De groene stof was een coupon, dus ik moest er creatief mee omspringen om alle patroondelen eruit te krijgen. De rok werd dus noodgedwongen geen klokrok zoals beschreven in het patroon, maar wel een pandenrok. Aangezien ik tricot gebruikte kon ik de rits ook weglaten en knipte ik de patroondelen zonder naadwaarde aan de zijkanten.

Hier combineer ik kleedje met bomber, het hele jaar door voor mijn part. Saint Patrick vindt dat vast niet erg, al moet gezegd zijn dat de bomber misschien toch mooier past bij een broek. Om op een kleedje mooi te zijn, zou hij 5 cm korter mogen en nepen hebben in het achterpand.

En dat “selfish sewing” allemaal goed en wel, maar praktisch is dat toch niet hoor. Ik en zelfontspanner … mannekes, kadreren is er dan ook niet meer echt bij:

Gelukkig kwam er daarvoor al een oplossing uit de bus, volgende keer dat ik iets voor mijzelf naai, spreek ik voor een fotoshoot af met een vriendin 🙂
Mijn volgende creatie zal een combinatie zijn van “selfish sewing” (wat heb ik eigenlijk een hekel aan die term, alsof het egoïstisch is om iets voor jezelf te maken) en “altruistic sewing” (om in dezelfde sfeer te blijven). Binnenkort komt er daarvan zeker al iets op  instagram.

23 Comments
 1. Carolien

  Mooi!!! Ik heb dezelfde stof besteld bij Driessen ook met het gedacht daar de bomber uit SVDHZ3 van te maken! 😉
  Maar mijn versie zal nog even op zich moeten laten wachten, nog veel te veel andere plannen! 😉

 2. An

  zo tof wat je ermee gemaakt hebt, het staat je goed

 3. katja

  Hallo,

  Mooie bomber!
  Mag ik even.een vraagje stellen.
  Ik heb waarschijnlijk ook geen ruimtelijk inzicht en snap dus niet hoe ik de boorden aan elkaar moet zetten… en ze dan nog moet vast zetten aan de bomber. Ik heb gisteravond de hele avond naar de plossing gezocht, zonder ze dus te vinden! Zou jij me kunnen helpen?

  Alvast bedankt!

  1. Liesbeth

   Hey Katja,

   Ik heb nog ergens een foto van het maak-proces. Ik stuur je straks een mailtje!

   1. Irene

    Hallo, ik moet zeggen dat ik ook in de problemen zit daar, het wordt helemaal lostornen en opnieuw knippen vrees ik. Ergens wel blij dat ik niet de enige ben. Zou je dit eventueel ook naar mij kunnen doorsturen?

    1. Liesbeth

     Komt eraan! Inderdaad altijd leuk als je weet dat je niet de enige bent hè! Straks wordt het -hopelijk- duidelijker!

  2. Patricia

   Hallo,
   Kan je mij ook even de info van de boorden – en dan vooral van de halsboord – doormailen? Ik krijg er kop nog staart aan en ben al bijna uur aan het puzzelen zonder resultaat… Frustrerend zucht. Die ene foto in het boek met de opdracht ‘stik de boorden aan mekaar tot 1 lang geheel’ is echt ontoereikend. Google bracht me op jouw blog. Eeuwige dank. Groetjes, Patricia

   1. Liesbeth

    Komt eraan!

 4. lien

  hey Hallo
  Ik zit ook helemaal in de knoei met de boorden van de bomber zonder rits. Ik heb me a suf gepiekerd.
  Kan jij me verder op weg helpen?
  Alvast bedankt

  1. Liesbeth

   Hoi Lien!

   Ik heb je een mailtje gestuurd met de foto van hoe de boorden aan de bomber moeten komen. Hopelijk is het zo duidelijk voor jou.
   Fijn dat je langskwam!

   Groetjes,
   Liesbeth

 5. Esther

  Hallo,

  Wat een mooi resultaat!
  Ik heb er ook eentje gemaakt en ook zitten knoeien met de boorden, ziet er ietsje anders uit… 😉 Zou je me eventueel ook je foto’s kunnen doorsturen?
  Bedankt!

  1. Liesbeth

   Komt eraan!

 6. saarsmis

  Hallo,

  Zo’n schoontje, jouw bomber! Dat stofje is prachtig bij jouw haar 🙂
  Ik ben aan de mijne begonnen maar ook ik zie het niet wat de boorden betreft. Kan je je fotootjes ook naar mij sturen?

  Alvast heel hartelijk bedankt!!

  1. Liesbeth

   Ik ben blij dat ik zoveel mensen kan helpen met wat extra foto’tjes. Komt eraan!

 7. Karo

  Stof gekocht, patroon getekend, uitleg gelezen en nog eens en nog eens …. Maar ik zie het ook (nog) niet met de boorden. Stuur je me aub je foto’s ook? Anders begin ik gewoon en wordt het wachten op de nachtelijke ingeving zoals bij de halsboord van het rechtdoor-kleedje 😉

  Bedankt!!!

  1. Liesbeth

   Komt eraan!

 8. Marjan

  Hoi, wat een prachtig vestje dat je hebt gemaakt! Ik heb gisteren stof gekocht en geraak ook niet wijs uit de uitleg. Zou je mij ook de foto’s willen sturen aub? Zal me veel tijd en energie besparen. Je krijgt er alvast mijn eeuwige dank voor in de plaats!

  1. Liesbeth

   Onderweg!

 9. Noel Rosine

  Dag Liesbeth,
  Wat een prachtig bomber jasje heb je gemaakt (heb het nog maar pas ontdekt)Heb dezelfde stof liggen en wil er ook een bomber jas van maken.
  Is het eventueel mogelijk om mij ook de foto’ s te sturen a u b.

  Bedankt !

  1. Liesbeth

   komt eraan!

 10. Nathalie

  En ja hoor, hier ook problemen met de halsboord…
  Zou je je deskundigheid ook met mij willen delen 😀

  1. Liesbeth

   Sorry voor mijn late reactie. Ik ben aan het genieten van mijn verse baby. Ik zit veel meer op mijn roze wolk dan achter mijn computer 🙂
   Mailtje komt eraan!

 11. Janneke

  Wat een prachtig jasje heb je gemaakt! Ik ben er ook meebezig en snap niet hoe ik de halsboord in de hals aan elkaar moet make. Zou je me jouw uitleg willen doormailen? Heel veel dank alvast! Janneke

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prev Post

Quokka, een nieuwe verslaving is geboren

Next Post

Er is er een jarig, hoera, hoera!