Nova

Een hele tijd geleden maakte ik voor mijzelf een Helen vest uit LMV. De vest was van blauwe gekookte wol, met als voering een lichtroze Atelier Brunette stof. Heel erg mooi, maar na een paar kritische blikken, bleek de vest toch beter voor mijn schoonzus te passen dan voor mijzelf. Ik had het patroon zonder enige aanpassing gevolgd, maar eigenlijk had ik moeten weten dat 5 à 10 cm verlengen geen overbodige luxe zou zijn. Anyhow, ik denk dat mijn schoonzus nog altijd blij is met de Hellen vest die toen ongeveer samen met haar verjaardag in elkaar gestoken werd 😉

Ik had dus nog een restje van de voering, net geen 50 cm meer. Door het vorige bloesje dat ik naaide, zag ik in dat restje ook plots een bloesje voor mijn dochter. Hoe makkelijk zou het zijn om ook “gewoon” het patroon te copy-paste’en? Te gemakkelijk. Ik kocht namelijk ook een tijdje geleden het Nova patroon van Straigthgrain (die ene keer dat ik echt enkel voor roze gütermann garen de stoffenwinkel binnen sprong). Dit stofje vond ik daar heel goed bij passen. Het was wat te kort om de volledige blouse-lengte zoals aangegeven op het patroon eruit te krijgen, dus ik moest iets aan lengte inboeten, maar ik zag het eindresultaat met honingraatplooi helemaal voor mij. Het zou ook een mouwloze variant moeten worden, aangezien ik na het knippen van de patroondelen voor voor- en achterpand achterbleef met enkel nog een hoopje reepjes (waar ik overigens ook nog een plan mee heb! Ik vind die stof echt te mooi om verloren te laten gaan).

De mouwloosheid in dit seizoen is natuurlijk niet ideaal, maar met een vestje erover toch prima (door)draagbaar, misschien zelfs nog in het voorjaar als er zich weer een communiefeest aanbiedt.

Ik zou willen zeggen dat het mijn eerste keer was dat ik werkte met het patroon, maar dat is niet waar. De eerste keer wou ik met een katoentje van soft cactus aan de slag en zag ik zigzagplooien voor me, maar toen al de plooien gestikt en gestreken waren, bleek dat ik een plooi te weinig had gemaakt. Aangezien die Nova niet valt onder de categorie “snel klaar projectjes”, is dat dan toch behoorlijk vloeken, maar het was een leerschool voor deze Nova (al verliepen die plooien ook nog altijd niet vlekkenloos). Ik had wat heen-en-weer-gemail nodig met An van Straigthgrain om de plooien te vormen. Wederom omdat er iets mis ging bij mijn eigen werk. Het patroon is duchtig getest door een ervaren team, de fout lag dit keer in het verschuiven van wat merktekentjes. Nog eens bedankt An om me daarbij te helpen! Ik hoorde via via al vaker vertellen dat An zo’n toegankelijk en lief persoon is. Ik kan dit enkel bevestigen. Je (ik dus) mailt met een klein hartje en wat foto’s van je project om te zeggen waar het mis gaat, en je (wederom ik dus) krijgt een lief mailtje terug met aanduidingen op de foto’s van waar je aanpassingen moet doen. Merci An, Merci!

Ik moest de gestikte plooien van deze versie maar liefst 3 keer lostornen voor de afstand tussen de plooien goed was om er met de hand een honingraatmotief van te kunnen maken. Veel voorzichtig tornen dus in dat fragiel katoentje, maar het is me toch gelukt.Ik gebruikte goudkleurig garen om de plooitjes vast te naaien. Een monnikenwerkje! Misschien is dat wat overdreven hoor, ik heb gewoon niet zóveel geduld, maar voor naaiprojectjes kan ik me daar dan weer wel aanzetten. Het was zelfs behoorlijk ontspannend om te doen. De achterkant werkte is af met een gouden knoopje dat ik vond bij Veritas.

Ik heb er niet op gelet hoeveel tijd er is gegaan naar het plooien stikken/strijken/vastnaaien, maar ik kan toch zonder overdrijven zeggen dat het zeker 5 uur moet geweest zijn. De rest van het bloesje zit verder op een hip-en-een-wip in elkaar.

Toen er feest gevierd werd voor de NEGENTIGSTE verjaardag van de oma van mijn man (Hip Hip Hoera Oma Tita!), had mijn jongedame dus een mooie blouse om aan te doen!

Ik ben ondertussen alweer aan iets anders bezig, via instagram blijf je makkelijk op de hoogte!

2 Comments
  1. Delphine

    ooooh wauw, echt een hele mooie Nova in die stof!

    1. Liesbeth

      Dank je 🙂 Ik ben ook heel erg fan van die stof.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prev Post

Let's Sti(c)k together #Stikbelgique

Next Post

Quokka, een nieuwe verslaving is geboren