Let’s Sti(c)k together #Stikbelgique

Marjolein waar ik in mijn vorige blogpost al over sprak, plande een nieuwe “Let’s sti(c)k together”.  Ik wou maar wat graag meedoen en schreef me in. De voorwaarden waarmee iedereen aan de slag moest waren: Belgisch patroon dat je nog nooit eerder gebruikte óf hack je Belgisch lievelingspatroon. Wel…

Ik plande al lang een naaiproject over een trio van stofjes dat voor elkaar gemaakt was, in hetzelfde kleurbad moet hebben gelegen als het ware, en laat ik nu door deze bloguitdaging helemaal het licht hebben gezien!
De drie stofjes waarvan sprake, waren 3 couponnetjes die ik kocht bij de Stoffenkamer. Een zalig zachte viscose van Atelier Brunette en 2 prachtige Punta Di Roma’s. Gezien de aard van de stofjes (couponnen), moest ik wel even goed rekenen of het project in mijn hoofd wel zou passen bij de gekozen stofjes. Ik gebruikte zo ongeveer iedere vierkante cm van de stoffen en toverde op 1 dag tijd 3 perfect matchende kledingstukken bij elkaar.
De beige/zacht roze Punta werd een Lotta Rok van Emma en Mona, Belgisch maar niet de eerste keer dat ik ermee werkte. De bordeaux Punta werd een Bobbieshort van Oekeboeleke, ook heel erg Belgisch én de eerste keer dat ik met dat patroontje aan de slag ging. Beide patroontjes zijn trouwens gewoon gratis te downloaden.
Voor de Atelier Brunette had ik de Blush-blouse uit Homemade mini couture in gedachte en als ik iets in mijn hoofd heb … dan heb ik het niet in mijn gat (dat is een uitdrukking die ik wel eens over mij hoorde vertellen in mijn kindertijd). Dat boek kocht ik overigens ergens -ik weet niet meer precies waar- online voor slechts 4 euro! Dus opnieuw een Belgisch patroontje en blouse-gewijs mijn lievelingspatroontje voor snel-klaar-bloesjes, dus op die manier had ik Belgisch, én nieuw patroon, én favoriet patroon (weliswaar zonder hack) in 1 blogbericht.
Ik kocht op 2nd handmade ook nog een mooi stofje van Chat Chocolat, dat  heel mooi paste bij de eerste Punta. Die betrek ik dan ook maar gelijk in deze blogpost. Chat Chocolat is Belgisch, dus ik op en top Belgisch naaiwerk! 🙂

Lang leve mijn overlock, want volgens mij zat die Lotta rok echt op minder dan een half uur in elkaar. Ik werkte het zoompje af met een rolzoom, niet alleen omdat ik dat mooi vind en bijzonder gemakkelijk, maar ook omdat ik het heel moeilijk vind om een rokje met zoveel zwier een recht zoompje te geven. Ligt dat aan mij? Ik heb altijd ergens rimpels in mijn zoom als ik zoveel zwier wil omzomen. Dus win-win: mooie rolzoom en makkelijk af te werken.

Daarna ging ik aan de slag met de Bobbie short. Ik wist dat dit een riskante keuze was. Een shortje maken in een stof met een kleur die niet roze is en dus per definitie voor mijn 4 jarig meisje-meisje “niet mooi”, maar ik was rebels. Living on the edge enzo en deed het toch. De Bobbie short bestaat in 3 versies, ik ging voor versie 3 met plooi aan de broekspijp. Om het meisjesgehalte te verhogen, accentueerde ik de plooi met een gouden stiksel en maakte ik de versie met ruffles. Die ruffles werden gemaakt uit de restjes van de Lotta rok-stof. Ik heb mijn couponnen echt heel goed benut 😉 De ruffles werden ook afgewerkt met een rolzoom. De tutorial was duidelijk, de stappen waren mooi geïllustreerd met tekeningen en tóch ging het mis. Ik ben het namelijk niet gewoon dat patronen inclusief naadwaarde zijn. Bij een eerste pas viel dat shortje dus zo op haar enkels. Elegant is dat niet echt :p Dus moest ik tornen!

De tailleband ging er af en ik nam aan de zijnaden op goed gevoel behoorlijk wat stof weg. Zo was het tweede stuk afgewerkt.

Als derde stuk voor deze “collectie”, naaide ik een Blush blouse. Als de coupon groter was geweest, had ik een blouse voor mijzelf gemaakt, maar helaas! 50 cm is net te weinig voor mij 😉 Roeien met de riemen die je hebt en proberen om dochter heel blij te maken met een streelzacht, soepel bloesje. Om mijn plan kracht bij te zetten, kocht ik bloemen-knoopjes bij Veritas en die deden het hem. Het zit in de details.

Voor het bloesje had ik bij het passen geen overtuigingskracht nodig bij, het rokje was ook geen probleem, maar het  shortje … zelfs met gouden stiksel en lichtroze ruffle “NIET MOOI”. *Krak* Mijn moederhart, maar vooral mijn moeder-ego. Ik was zelf zó fier op het resultaat en zij wou het niet aandoen. Ik bedacht een charme-offensief: strijkapplicaties (die ik ook vond bij Veritas). Gelukkig deden die het! Details, dáár heeft ze ook voor. Een gewapende moeder is er twee waard. Ik gaf de Lotta rok dat ene tikkeltje extra met een zachte roos-strijkapplicatie. De bobbieshort werd gepimpt met een takje met rood-roze knopjes en toen kon ze schitteren!

Ik ben zelden zo tevreden over een naaiproject, maar dit pakte echt helemaal uit zoals ik het in mijn hoofd had.

Bij Isabel zag ik een prachtige ruffle sweater die in mijn gedachten bleef. Met het lapje chat chocolat dat ik kocht op 2nd handmade, kon ik een sweater maken die bovendien nog eens mooi bij het Lotta rokje zou passen. Jammer genoeg was het lapje kleiner dan wat er op het etiket aangeduid stond. De sweater werd er dus een met een zeer bescheiden ruffle, en mijn dochter maakte het me weer moeilijk. Er zat immers zwart in de trui en zwart is “niet mooi”, maar een beetje wind kon haar toch al minstens één keer overtuigen om de trui te dragen.

Het patroon voor de sweater is trouwens op basis van de Billie van zonen 09. Dat is nu eens een patroon dat zijn geld dubbel en dik waard is en dat ik al onnoemelijk vaak gebruikte. Het valt dus misschien wel onder categorie: lievelingspatroon. De beperkte stof maakte dat ik moest puzzelen en creatief moest zijn, dus: hack. Kijk eens aan. Belgisch, nooit eerder gebruikte patroon, lievelingspatroon, hack. Hoe goed kan de puzzel passen?

Benieuwd met welke patronen de anderen aan de slag gingen? Neem dan een kijkje!
Bij Flaflinko kan je in de prijzen vallen. Ter gelegenheid van haar 5de blogverjaardag geeft ze namelijk 3 cadeautjes weg!
1) het boek 200 rokken en broeken van Evelien Cabie
2) het boek Stof voor Durf-Het-Zelvers 3 (wanneer ze 500 volgers bereikt)
3) een bon ter waarde van €30 bij Mon Depot.

Maar ook bij deze dames vind je heel wat pareltjes van Belgische bodem:

Just DelphineNathalie’s NaaiselsLarthTwo OwlettesNaaiz10e Sewing projectsQueridaStokstaartje doet het zoSewing à la carteMiss PixieGirls in UniformBlogliesjeYjonisBlogrevolutionViTessSewBelJust Just10196Woohoo by DavinaWollebolMaankindjesKreatrienWilwarin CoutureKatrienetteMa’am MusketierThe Needle of ChoiceFrullemieke Vlijtig Liesje KnutseltSpoetnikselsMolemiekeSewbidooDraadjesAdivastyleMade for InkaCrealiefjesStoffenspulletjesHutseprutsMarieke FalderiekeLunatiekKhadetjesLilliepawillie Naaisgerief

Bedankt voor je bezoekje! Blijf via instagram op de hoogte van mijn creatieve barometer!

26 Comments
 1. Delphine

  Stuk voor stuk prachtige stukken maar ik ben compleet verliefd op het blush bloesje, wauw wat een leuk stofje en modelletje

 2. Vibe Troffaes

  Wat een super-combinaties! lekker retro… Zo cool!

  1. Liesbeth

   Dank je!

 3. Nathalie V.

  Tof gedaan. En wees gerust binnen een paar jaar gaan haar ogen op voor andere mooie kleuren. De roze fase gaat over 😉

  1. Liesbeth

   Ik ga nog met weemoed terugdenken aan de tijd dat alles nog roze mocht zijn 😀

 4. ... van Sara

  Wauw, zo veel en zo mooi. Een mini-capsule wardrobe als het ware. Prachtig en stijlvol voor zo’n kleine meid!

  1. Liesbeth

   Hopelijk draagt ze het nu ook nog wat door met leuke kniekousen.

 5. Lieve

  Goed dat moeder voldoende overtuigingskracht had… Hele mooie stukken!

  1. Liesbeth

   Dankje! De 3 stofjes lagen samen in de couponnenbak, ze waren “meant to be”

 6. ViTess_Tine

  Zo’n fan van het shortje! Zo mooi! Gelukkig dat een mama weet hoe ze haar dochter moet ompraten 🙂

  1. Liesbeth

   Het zijn echt mooie strijkapplicaties, ik zou er mijn eigen kledij ook nog mee durven pimpen. Misschien iets voor een volgende uitdaging?

 7. Khadetjes

  Haha, de wil van vierjarigen, je moet ze toch bewonderen, niet?
  Hier was er nooit zo’n uitgesproken roze fase, ik hoop maar dat jouw dametje snel van idee verandert, want ook die kleuren gaan haar super mooi af!

  1. Liesbeth

   Het is een wil om u tegen te zeggen in ieder geval. Hopelijk houdt ze die altijd bij, want weten wat je wil is veel waard 🙂

 8. Daisy

  Super mooi! Wat fijn dat je haar toch kon overhalen met een strijkapplicatie.

  1. Liesbeth

   Een moeder moet altijd creatief kunnen denken hè 🙂

 9. Johanna

  Oef, gelukkig toch de Bobbie kunnen doen stealen! Ik vind dat ook een superpatroontje 🙂

 10. Miss Pixie

  Prachtig gedaan!

 11. Qwinta Van Ryckeghem

  Wauw, ik hou ontzettend van die retro look. Stuk voor stuk pareltjes. Knap gedaan.

 12. anja

  Ik zag al enkele foto’s op Ig, super mooi, vooral het bloesje vind ik super (zou mijn tienerdochter nog wel willen).

 13. Sonja

  Wat een mooi setje is dit geworden. Het bloesje is echt superlief.

 14. Marjolein@flaflinko

  Ik herinner me heel goed dat je zoooo fier was en amper kon wachten om het te tonen. Keiterecht ook! Dat shortje en die blouse zijn zooooooooooooooooooooooooooo mooi!

 15. Wauw, wat een mooie creaties!

 16. Katrien | Katrienette

  Mooi gemaakt al die stuks. Ook leuk dat ze gecombineerd kunnen worden. Je blog is ook leuk geschreven. En proficiat wat jij bent echt we aan de slag geweest met alle aspecten van de Stik Belgique!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prev Post

Stikbelgique

Next Post

Nova