Lars, the sequel

Vorig jaar naaide ik mijn eerste Lars voor zowel dochter als zoon en -vooral dat keerwerk- was een proces van bloed, zweet en tranen. Die voor zoon is zelfs nooit foto-waardig geworden.

Het is natuurlijk een hele uitdaging, een jas in elkaar steken, maar als het dan lukt, geeft het toch net dat tikkeltje meer voldoening dan wanneer je een t-shirt in elkaar naait. Ik ben wel enorme fan van de zonen 09 patronen, ik heb ze bijna allemaal in mijn bezit en ook allemaal de papieren versies. De werkbeschrijving die er telkens bijzit heeft zo’n mooie vormgeving en daarnaast is ze gewoon ook heel duidelijk.

De buitenstof voor de Larsjas van dit seizoen, kocht ik bij de Modecoupon in Sint Niklaas. Alle fournituren haalde ik bij Mertens in Melle. Aangezien de buitenstof eigenlijk al redelijk donker was en ik een kritische pink-loving dochter moet trachten te behagen met mijn naaisels, maakte ik mijn fournituren zo roze mogelijk. Het zou namelijk echt tenenkrullend zijn, moest ze weigeren om deze jas te dragen.

Ons Belgisch weertje vraagt in ieder seizoen om een jas en dan liefst nog eentje die waterbestendig is.
Voor het knippen kon beginnen, ging mijn stof dus in de wasmachine met een busje “HG waterdicht”, daarna nog in de droogkast en dan kon het meest ellendige werk beginnen: het knippen! Wat heb ik daar een hekel aan! Ik ben al een avond zoet met een patroon in de juiste maat over te tekenen en uit te knippen, alle merktekens aanduiden en daarna ervoor zorgen dat je recht knipt en overal evenveel naadwaarde aan knipt en niet “zo ongeveer een cm” (en dat is meer mijn stijl), maar oefening baart kunst.

Ik werkte voor het eerst met tricotine, een extra warme laag voor tussen de voering en buitenstof van de voor-en achterpanden. De jas wordt er niet echt dikker of zwaarder door, maar wel -naar het schijnt- lekker warm. Ik twijfelde ook even of ik de mouwen ook zo’n laagje zou geven, maar met het keren nog in het vooruitzicht, deed ik dat wijselijk niet. Dat proces van binnenjas aan buitenjas bevestigen en keren was deze keer een fluitje van een cent! Ik leerde uit de fouten die ik vorig jaar maakte. Ik was zo slim geweest om in het boekje met de werkbeschrijving opmerkingen te noteren over waar ik in de mist was gegaan en hoe dezelfde fouten te vermijden. Mijn initiatief werd beloond! Al heb ik wel iets nieuws moeten toevoegen… Aangezien ik naai voor een meisje, moet de Lars rechts-over-links sluiten. De handleiding is geschreven voor een jongens-jas (ahja, zonen09 , dat is nogal wiedes!). Hoewel ik vorig jaar wel dacht aan deze aanpassing bij de sluitranden, vergat ik het bij deze versie. Heel stom, maar het is nu wat het is. Door deze fout kon ik geen drukknopen toevoegen, wat ik dus van plan was om te doen in plaats van te werken met velcro. Maar goed, na het knippen en 2 avonden naaien, had de dochter een jas waar ze al heel blij mee was, maar er was nog geen kap. Het is heel erg typisch mij om een projectje zo net niet helemaal af te werken en te beginnen met een ander project dat op de stapel ligt. Maar na een paar projectjes (onder andere de Lou-broekjes en andere nog te bloggen zaken), kreeg deze Lars toch ook de kap die hem helemaal herfst-proof maakt!
Ik ondervond ook al eens serieuze hinderpaal in bloggen: als het model niet meewil, heb je dus een probleem. Zo een nieuw schooljaar met een nieuwe juf in een nieuwe klas vraagt toch weer best veel van mijn meid en dan wil mama nog foto’s ook. Gelukkig kon ik haar toch overtuigen met een tripje naar de schommel bij ons in de buurt!

Wat denken jullie? Nu nog eentje voor de zoon? Ik dacht voor hem aan softshell. Waar vind ik dat met een leuke print?
Al denk ik wel dat ik nu eerder weer even nood heb aan makkelijkere projecten, ik voel sweater-weather komen! To be continued…

10 Comments
 1. Melissa

  Supermooi! Ik bevestigde de kap aan de buitenkant van de kraag, vindt ze net iets handiger en mooier zo (kan maar een tip zijn 🙂 )

  1. Liesbeth

   Merci voor de tip! Ik heb ook nog getwijfeld… 🙂

 2. mamadammeke

  Hij is echt suuuuuuuuuuupermooi!!!
  Ik heb daar écht geen zin in, in zo een jas met vijftienduizend patroondelen :p

  1. Liesbeth

   😀 ’t Is nu ook tijd voor iets wat sneller klaar is , maar zo af en toe vind ik dat wel leuk.

 3. De wonderkamer

  supermooie blog en supermooie maaksels.

  1. Liesbeth

   Wauw, bedankt!

 4. Frieda Wens

  Ziet er prachtig uit!

  1. Liesbeth

   Dank u, Frieda 🙂 Niet foutloos, maar ik geniet van het naaien op zich.

 5. Elke

  Super mooie jas, Liesbeth! En hele leuke blog 🙂 xx

 6. Elke Rossey

  Super mooie jas, Liesbeth! En hele leuke blog 🙂 xx

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prev Post

Lou^2

Next Post

Flexer de flexer de flex (en ook een beetje flock)